Pekka pähkinänkuoressa
Myyjästä politiikan tohtoriksi
Rantauduin Helsinkiin Kuopiosta 1990-luvan alussa. Vuosien aikana Helsinki on tullut minulle rakkaaksi kotikaupungiksi, ja arvostan erityisesti kaupungin kulttuurista tarjontaa ja sosiaalista elämää. Yksinasuvana Helsinki tarjoaa minulle mahdollisuuden elää ja toteuttaa oman näköistäni elämää niin intohimoisena pyöräilijänä kuin poliittisena kannanottajanakin.
Tähän ikään asti olen elänyt sekä yksin että kaksin. Kokemuksesta tiedän, että jääkaapin täyttäminen on kaksin edullisempaa, kuin yksin asuvana. Sama koskee muitakin arjen menoja. Pienituloisessa yhden hengen taloudessa erityisesti yllättävät menoerät voivat muodostua kohtalokkaiksi. Tähän seikkaan olen törmännyt omassa elämässäni useasti.
Tein pitkän alkutaipaleen työurallani kaupan alalla, mutta jäin työttömäksi vuonna 2012, jolloin päätin ottaa uralleni ja elämälleni uuden suunnan. Tuo vaihe elämässäni on merkityksellinen, sillä syrjäytymisen varjo on työtä arvostavassa yhteiskunnassamme todella voimakas. Kieltäydyin ”lyyhistymästä sohvalle”, ja päättäväisesti aloitin opiskelun avoimessa yliopistossa. Lopulta sinnikkyyteni palkittiin ja pääsin sisään valtiotieteelliseen tiedekuntaan 2014. Valmistuin kahdessa vuodessa valtiotieteiden maisteriksi.
Tohtorin väitöskirjani viimeistelin vuoden 2021 lopulla. Tahtini oli kova, sillä rahoitin tutkimukseni pitkälti opettajan sijaisuuksilla, määräaikaisuuksilla ja postimiehen töillä. Väittelin tohtoriksi Tampereella maaliskuussa 2022 aiheesta: Beyond Ideologies? Risk Society in Emmanuel Macron´s Reformist Politics. Pitkä ponnistus meni kaiken vaivan jälkeen kirkkaasti maaliin.
Väitöskirjani jälkeen olen julkaissut asiantuntijakirjoituksia kansainvälisestä politiikasta ja Ranskan tilanteesta sekä tutkinut poliittisten puolueiden nykytilaa ja tulevaisuutta. Yliopistoaikani olen myös työskennellyt nuorten ja aikuisopiskelijoiden kanssa opettaen heille muun muassa historiaa ja yhteiskuntaoppia.
Filosofiani ja arvoni
Sananvapaus – Työn arvostus – Yrittäminen
Sananvapaus on demokratian kulmakivi. Ilman sananvapautta ei ole demokratiaa. Näen tärkeänä, että sananvapaudesta pidetään kiinni kaikissa olosuhteissa ja kaikkina aikoina. Suomen lähihistoriassa on lukemattomia esimerkkejä vaikenemisen ja itsesensuurin kulttuurista, ja tämä suuntaus on saatava pikaisesti raiteilleen.
Yhdyn monien filosofien ajatuksiin julkisen sektorin tärkeydestä ja, että sillä on aina paikkansa yhteiskunnan peruspalveluiden turvaajana. Markkinatalous ei kuitenkaan ole vihollinen julkiselle sektorille, vaan ne tukevat toinen toisiaan. Koulutuksella ja kaikella julkisen sektorin toiminnalla on oltava yhteys toimiviin työmarkkinoihin, henkilökohtaiseen vastuuseen, ahkeruuteen, yrittämiseen ja ylipäätänsä työn eetokseen.
Lue lisää blogistani: Poliittisen filosofiani ydin
Poliittiset ja filosofiset esikuvani
- Winston Churchill
- Risto Ryti
- Tony Blair
- Sir Anthony Giddens
- Francois Guizot
- Alexis de Tocqueville
Ura ja koulutus
- Vapaa toimittaja 2019 –
- Yhteiskuntatieteiden tohtori 2022, väitellyt Emmanuel Macronin politiikasta Tampereen yliopiston hallintotieteiden, kauppatieteiden ja politiikan tutkimuksen tohtoriohjelmasta
- Posteljooni, 2017 – 2021
- Opetustyöt, historia, yhteiskuntaoppi, valtiotieteet, viestintä, eri oppilaitoksissa 2014 –
- Valtiotieteiden maisteri, pääaine: yleinen valtio-oppi, pitkä sivuaine: yleinen ja aikuiskasvatustiede, Helsingin Yliopisto, 2014–2016, lyhyt sivuaine: viestintä, (opintoja kansainvälisestä politiikasta, poliittisesta taloudesta ja Ranskan perustuslaista) Sorbonnen Yliopisto, Pariisi 2015-2016
- Kaupan alan työt, mm. myyjä, myymäläpäällikkö, eri työnantajia 1993–2012