Miksi Liike Nyt?

Minulta on kysytty usein taustani takia miksi en lähtisi mukaan politiikkaan? Usein vastaukseni on ollut: en koe aitoa hengenheimolaisuutta yhdenkään perinteisen puolueen kanssa. Näen edelleen perinteiset suomalaiset puolueet staattisina ja vanhoillisina toimijoina, joiden keskustelunavaukset eivät ole kovinkaan kiinnostavia. Suurin osa suomalaisista tähtipoliitikoista edustaa myös kulttuuria, jonka koen erittäin vieraaksi. Julkisuudessa poseeraus, pinnallisuus ja ohut kiinnostus historiaa ja filosofiaa kohtaan on etäännyttänyt minut jo vuosien ajan kaikista politiikan viiteryhmistä. Lopputulos on ollut usein täynnä epäselvää puhetta, huonoa argumentaatiota ja huonoa reaktiivista johtamista. 

Perinteiset puolueet ovat myös ankkuroituneet syvälle perinteiseen päätöksentekoon. Puolueita ohjaa yleensä läheisriippuvaisuus erilaisista eturyhmistä ja korporaatioista. Tarkemmin sanottuna vasemmistolaiset puolueet ovat ay-liikkeen poliittinen siipi, kun taas esimerkiksi Kokoomus kumartaa syvään EK:n ja muiden työnantajien suuntaan. Puolueilla ei ole ollut tarjottavana uskottavaa visiota siitä, millainen Suomi on vaikka kymmenen vuoden päästä. Vaikka horisontti on utuinen, tahtotila on oltava ja sen on oltava pidempi, kuin yksi vaalikausi. 

Minulle ei ole yhdentekevää, miten esimerkiksi työehtosopimusten yleissitovuus linjataan, tai millaisen kannan puolue ottaa NATO jäsenyyteen. Kokoomuksella on tunnetusti vaikeuksia löytää ensinnä mainittuun selkeä linja, kun taas pääministeri Marin vielä hetkeä ennen Putin hyökkäystä piti koko jäsenyyttä epätodennäköisenä hänen vahtivuorollaan.

Liike Nyt edustaa tässä suhteessa aivan erilaista katsontakantaa. Jo puolueen lyhyen historian takia puolue on vapaa kaikista historiallisista rasitteista, jotka seuraavat perinteisiä valtapuolueita tänäkin päivänä. Arvostan politiikassa myös pragmaattisuutta ja selkeitä kannanottoja, joista puheenjohtaja Harry Harkimolle kiitos. Ymmärrän siis mitä Harkimo kulloinkin sanoo ja mitä hän tahtoo. Kaikki edellä mainitut elementit ovat politiikassa nykyään kovin harvinaisia.  

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *